Vyráběli jsme domácí zmrzlinu

I když domácí zmrzlina nemá u nás velkou tradici, na pultech prodejen se objevují elektroničtí pomocníci, kteří nás lákají ke sladkému osvěžení. Co všechno dokážou a jak chutná taková zmrzlina? Testovali jsme pro vás.

Vyzývavá růžová barva a oblé linie zmrzlinovače Fagor ICE-15 proběhly rubrikami novinek téměř všech magazínů. Nikde jsme se však nedozvěděli, jak chutná zmrzlina, kterou slibuje jeho výrobce. Proto jsme věnovali několik týdnů tomu, abychom jej prověřili v různých situacích.

Úžasně jednoduchý
Proč nedokáže vyrábět zmrzlinu mrazák? Odpověď je jednoduchá. Aby ze surovin nevznikla kostka ledu, ale krémová hmota, do které lze zabořit lžíci, mrazení musí probíhat v pohybu.

Míchání zajistí, aby byly krystalky ledu co nejmenší a dovolily lžíci proniknout do zmražené hmoty. Zatímco výrobci v továrnách dosáhnou jemné struktury přimícháním drobných bublinek vzduchu, v domácnosti se musí spolehnout na jednodušší řešení.

Zmrzlinovač Fagor ICE-15 kombinuje zásobník chladu s časovačem a otočnou lopatkou. Během třiceti minut se snaží využít naakumulovaný chlad ke zmrazení surovin za neustálého promíchávání.

Původně tekutá sladká náplň se změní na drobné krystalky ledu plovoucí v kapalině, které se následným dvouhodinovým mrazením změní na zmrzlinu. Domácí, ze známých surovin, s pocitem nového zážitku.

Kbelík s dvojitými stěnami, mezi kterými je kapalina akumulující chlad, víko s mechanickým časovačem, rotující lopatka a know-how. Právě toto se ukrývá v balení.

Receptury náročné na čas
Základní receptura pro přípravu vanilkové zmrzliny není žádným tajemstvím. Smetanu ke šlehání je třeba smíchat s mlékem v poměru 1:1, po ohřátí na bod varu přidat několik žloutků vyšlehaných s cukrem a vanilkou.

Když směs dostatečně vychladne, postará se o ni zmrzlinovač a následně mrazák. Pět minut varu, půl hodina chladnutí na lince, další půlhodina v chladničce, třicet minut míchání ve zmrzlinovači a další dvě hodiny v mrazáku. Čtyři hodiny čekání na 360 mililitrů zmrzliny, kterým musí předcházet 12hodinový pobyt kbelíku v mrazícím boxu, aby naakumuloval dostatek chladu na své fungování.

Jak jsme zjednodušovali
Když jsme poprvé zabořili lžíce do zmrzliny, rozhodli jsme se že přípravu zopakujeme se stejnými surovinami. Tentokrát bez šlehání a vaření.

Jak se ukázalo, výsledek byl velmi podobný a ušetřená hodina stála za to. Receptury na jiné druhy zmrzlin už předem dávaly signál, že to půjde i bez vaření. Pokud se dá věřit čerstvému ​​mléku z farmy a domácím vajíčkům, vše by mělo být v nejlepším pořádku.

Postupně jsme připravovali jahodovou, banánovou, kakaovou, citrónovou, bezovou, ba i jogurtovou zmrzlinu. Jejich chuť byla předvídatelná, struktura se však měnila.

Jiná, než ji znáte
Domácí zmrzlina je hustá, poněkud lepkavá a ve srovnání s tou z obchodu těžká. Není divu, že obchodníci raději účtují objem, než hmotnost.

Ta, kterou jsme vyrobili my, měla vždy výraznou smetanovou chuť a nudnou sladkost cukru, kterou dokázaly vylepšit pouze doplňkové příchutě. Výrazné kakao či zralé ovoce bodovaly. Nebyla to však nadýchaná a lehká zmrzlina, jak ji známe z obchodu či stánku.

Čím byl vyšší podíl tuků ve zmrzlině, tím byla zdařilejší. Šlehačková smetana a množství žloutků dávají zmrzlině jemnost. Pokud je základem mléko nebo perlivá minerální voda, výsledek se více podobá dřeni než zmrzlině.

Receptura pro úspěch zní – tuk, spousta chuti a ještě nějaký tuk navíc.

Na dřeň strojek není třeba
V recepturách přibalených ke zmrzlinovači jsme našli i několik tipů na ovocné dřeně. Jak jsme však zjistili, stejného výsledku lze dosáhnout i bez použití tohoto pomocníka. Pouze mražení bylo díky míchání o něco rychlejší.

Výsledek byl vždy stejný – kompaktní hmota, která potřebuje čas na to, aby se trochu rozpustila.

Má své mouchy
Pokud výrobce použije časovač k tomu, aby zastavil motorek v momentě, kdy uplyne přednastavený čas, měl by vyzvat obsluhu, aby zmrzlinu odložila do mrazničky.

Bohužel zmrzlinovač, který jsme testovali, byl němý. 30 minut lze strávit i lépe, než čekáním na správný moment. Utichnutí už tak tichého motorku zaregistruje málokdo.

I když má kbelík 1,6litrový objem, nelze v něm připravit více než 400 ml zmrzliny v jedné dávce. Na vině je omezena chladící kapacita.

Kbelík chybí vnější izolační plášť, který by zamezil jeho oteplování. Bateriové napájení by řešilo situaci umístěním do chladničky, my jsme se naučili používat utěrky, které jsme obmotali kolem nádoby.

Každé sousto zmrzliny navíc je přínosem. Obzvláště proto, že 12hodinové zmrazování nádoby a dvouhodinové mrazení zmrzliny zabere celý den.

Pro mlsné jazýčky
Pro koho je výrobník zmrzliny ICE-15 vhodný? Zalíbení v něm najdou ti, co chtějí připravovat domácí zmrzlinu jako příležitostnou pochoutku ze surovin, o kterých vědí, že jsou lepší než ty z obchodu.

Při přípravě zmrzliny je třeba sáhnout hlouběji do peněženky než u pultu s hotovou zmrzlinou a připravit dvě dávky za jeden den je téměř nemožné.

Pokud vás však na srdci zahřeje úspěch z toho, že jste dokázali to, o čem se jiným ani nesní, jde o volbu, nad kterou lze uvažovat. Nečekejte však plné zásuvky zmrzliny a úspory v rodinném rozpočtu.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram